Nazad na objave


Završna konferencija u okviru projekta SeNs WETLANDS i poslednji radni sastanak svih partnera



Datum objave: 19.02.2020.

U Tompojevcima je 19. veljače 2020. godine održana je završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati i glavna postignuća u okviru projekta SeNs Wetlands. Na konferenciji je sudjelovalo više od 50 predstavnika zainteresiranih strana, regionalnih i lokalnih vlasti koji su zainteresirani za zaštitu prirode i biološke raznovrsnosti u Hrvatskoj i Srbiji. Pored predstavnika partnerskih institucija, konferenciju su otvorili načelnik općine Tompojevci, gospodin Zdravko Zvonarić, i župan Vukovarsko-srijemske županije gospodin Božo Galić.

Projekt SeNs Wetlands posvećen je pronalaženju novih mjera za zaštitu močvarnih područja i njihove biološke raznovrsnosti. U proteklih 30 meseci partneri su doprineli postizanju svih ciljeva projekta. Razvijen je integrirani prekogranični sustav za monitoring. Dvanaest bežičnih senzorskih stanica za mjerenje parametara vode je instalirano na implementacijskim lokacijma na jezeru Zobnatica i okolnim močvarnim područjima i deset na implementacijskim lokacijma na području močvarnih područja Tompojevački ritova. Analize fizičko-kemijskih parametara vode analitičkim metodama i novom metodom zasnovanom na optičkom senzoru za uzorke površinske vode, podzemne i otpadne vode prikupljene u Srbiji i Hrvatskoj su periodično izvršene. Zajednička prekogranična baza podataka koja uključuje sve dobijene rezultate i deo koji se odnosi na životnu sredinu i sadrži rezultate istraživanja biološke raznolikosti i zaštitnih pojaseva na područjima jezera Zobnatica i Tompojevacki ritovi dostupna je širokoj publici putem internet stranice projekta SeNs Wetlands. Letci za popularizaciju višenamenskih vegetacionih pojaseva na tri lokalna jezika (srpski, hrvatski i mađarski) i smjernice za uspostavljanje multifunkcionalnih vegetacijskih pojaseva su tiskani i podeljeni lokalnom stanovništvu.

Nakon službenog programa na kojem su sudjelovali svi sudionici, održan je završni radni sastanak svih projektnih partnera. Partneri su razgovarali o sprovedenim ciljevima i postignutim rezultatima, kao i planovima za buduću saradnju.

Na kraju, partneri iz Srbije su posetili mjesta implementacije i senzorske stanice na području Bililo.