Nazad na objave


Održan treći sastanak partnera u okviru projekta SeNs WETLANDS



Datum objave: 28.05.2018.

Treći sastanak svih partnera u okviru projekta Aktivna senzorska mreža za praćenje i procenu životne sredine radi zaštite i pametnog korišćenja močvarnih područja i drugih površinskih voda je održan 28. maja 2018. godine u prostorijama Fakulteta tehničkih nauka (FTN, vodeći partner) u Novom Sadu.

Projekat SeNs WETLANDS je sufinansiran sredstvima iz Interreg programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 (ukupan budžet projekta iznosi oko 390.000,00 evra). Glavni cilj projekta je razvoj integrisanog prekograničnog monitoring sistema za potrebe zaštite životne sredine i biodiverziteta, čime će se obezbediti nova prekogranična korelacija i evaluacija podataka, i rad na unapređivanju zaštite močvarnih područja primenom savremenih metoda detekcije i praćenja ekostatusa graničnih područja.

Rukovodilac projekta je na početku sastanka izvestila o prvoj (administrativnoj) proveri na licu mesta od strane Zajedničkog sekreterijata i Upravljačkog tela (10. Maja 2018). Ona je ukratko naglasila zaključke prve provere i predloge za pripremu za naredne provere koje se očekuju. Potom su svi prisutni predstavnici projektnih partnera razgovarali o tekućim projektnim aktivnostima koje su do sad realizovane i koje su u zaostatku sa planom. Takođe, detaljno su objašnjeni razlozi i problem zbog kojih se kasni sa realizacijom projekta i predložen je ažuriran radni plan projekta. Osim toga, učesnici su razgovarali o predstojećim aktivnostima koju su predviđene u trećem period realizacije projekta kao i o pripremama za izveštavanje za drugi period realizacije prejekta.

Posle osveženja i posluženja organizovanog od strane FTN-a, članovi timova projektnih partnera su posetili jezero Zobnatica da bi zajedno procenili predložene lokacije za postavljanje mernih bunara. Članovi projektnog tima FTN-a su ujedno uzeli uzorke vode za laboratorijske analize.