Nazad na objave


Rezultati projekta „SeNs Wetlands“



Datum objave: 01.04.2019.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije provodi na prostoru općine Tompojevci projekt „SeNs Wetlands“ - Aktivna senzorska monitorska mreža, procjena zaštite okoline i pametno korištenje močvarnih i ostalih površinskih voda iz Programa Intrerreg IPA-CBC Croatia-Serbia 2014-2020.

Projekt koji se provodi na lokalitetu Bililo, ima za cilj razvoj prekograničnih upravljačkih monitorskih sustava za ključne postojeće rizike, zaštitu okoline i prirodne bioraznolikosti.
Utvrđivanje stanja površinske i podzemne voda provodi se kroz postupke analize fizikalno-kemijskih parametara promatranih vodnih površina metodom izravnog mjerenja na terenu.

Nadzorom bioraznolikosti promatranih područja omogućuje se izgradnja modela zaštite staništa uporabom zelenih pojaseva, odnosno vegetacije koja bi umanjila utjecaj štetnih tvari na kvalitetu vode. Vrlo važan zadatak je također podići razinu svijesti o ljudskom utjecaju na kvalitetu vode kroz informiranje lokalne zajednice i šire javnosti.

Zbog toga je voditelj projekta Mario Raguž uz pomoć općine Tompojevci organizirao javni uvid i prezentirao u prostorijama Hrvatskog doma lokalnoj zajednici preliminarne rezultate uzorkovanja površinske i podzemne vode koji su vršeni u tekućoj i dijelu protekle godine u sklopu aktivnosti projekta.