Nazad na objave


Svetski dan vlažnih područja, 2. februar 2019. godine



Datum objave: 01.02.2019.

Svetski dan vlažnih staništa označava datum potpisivanja Konvencije o vlažnim staništima od međunarodnog značaja (Ramsarska konvencija), 2. februara 1971. godine u Ramsaru, Iran.
Ove godine tema Svetskog dana vlažnih staništa je „vlažna staništa i klimatske promene“. Na ovaj način se podiže svest o uticaju klimatskih promena i značaju koji imaju vlažna staništa u suočavanju sa klimatskim promenama i oporavku od njihovog uticaja.

Za 35 godina učestalost katastrofa se udvostručila. 90% ovih katastrofa su vezane za vodu, a predviđa se još više klimatskih ekstrema. Vlažna područja igraju značajnu ulogu u stabilizaciji globalne emisije efekata gasova staklene bašte i ublažavanju uticaja od klimatskih promena.

Vlažna staništa kao što su poplavna područja, reke, jezera i močvare, funkcionišu kao sunđer, upijajući i skladišteći višak padavina i smanjujući štetu od poplava. Tokom sušnih perioda, vlažna područja oslobađaju skladištenu vodu, odlažući početak suše i ublažavajući nedostatak vode.

Strategije koje se bave klimatskim promenama moraju uključiti mudro korišćenje vlažnih područja, jer smo od 1970. godine izgubili 35% ovih područja. Pojedinci, zajednice i vlade moraju zajedno da rade na zaštiti ovih neverovatnih ekosistema, koji nam pomažu da se pripremimo, suočavamo i odbranimo od uticaja klimatskih promena.

Projekta SeNs WETLANDS je nastao iz potrebe ulaganja dodatnih napora u zaštitu vlažnih staništa kao najugroženijih ekoloških sistema u Evropi i svetu. Vlažna staništa su područja posebne biološke raznolikosti koja modernizacijom i preteranom eksploatacijom postaju sve ugroženija, naročito usled intenziviranja poljoprivrednih aktivnosti. Stoga je poseban cilj projekta rad na unapređivanju zaštite vlažnih područja primenom savremenih metoda detekcije i praćenja ekostatusa graničnih područja